Kiadványok - Könyv, egyéb
   

70 éves a Budaörsi Repülőtér (Könyv)

.

Írta: dr. Takáts László
Terjedelem: 144 oldal
Kiadó: Goldtimer Alapítvány
Kiadás éve: 2007

Leírás: A Budaörsi Repülőtér fennállásának eddigi 70 évét részletesen bemutató, s máshol még nem publikált képritkaságokkal gazdagon illusztrált kiadvány.

Részlet a könyvből:

"Előszó

70 év! Több mint két emberöltő. Amikor apró gyermekként eszméltem, már több mint egy évtizede működött, nagy ezüstszínű gépmadarak indultak, érkeztek, vagy éppen álltak a nagyhangárral szemben. Ezek az első emlékeim a múlt ködéből, személyes kapcsolatunk azóta is töretlenül tart. Tanúja voltam kisgyerekként az időközben katonaivá lett repülőtér életének, külső szemlélőként, Budaörs faluból. Sok-sok kiképzőrepülés: Aradó 96, Fecske, Ölyv, Jak-18, Jak-9, PO-2, Aero-45 és persze LI-2 típusokkal. Ez utóbbiakkal éjszakai repülések is. Éles bevetések 1956 tragikus őszén, majd a szovjet megszállás, melyet a levegőből egy MIG-15 század biztosított november 4-e reggelén. Az újjászületés 1957 tavaszán, amikor az MRSZ átvette a repülőteret. Az évenkénti repülőnapok, a mezőgazdasági repülőgépek megjelenése, a hétvégi ejtőernyős üzemnapok, a színpompás ejtőernyők, a mindig jelenlevő ezüstszínű gépmadár, nagy és örök szerelmem a LI-2. 1967-től már belülről követtem figyelemmel a repülőtér életét, hiszen kenyéradó gazdámmá vált. Az RNÁ fejlődése, beruházások, építkezések, két évtized múltán az ország legnagyobb kisgépes javítóüzeme működött itt. Aztán a megtorpanás, majd hanyatlás, aggodalom a repülőtér sorsáért, a bizonytalanság. Közben újjászülettek itt olyan legendák működőképes példányai, mint a Gerle, a PO-2, majd a LI-2. A történet a nehézségek ellenére ma is tart és mindent elkövetünk, hogy ez a történet - a repülőtér története - a jövőben is tovább folytatódjon.

dr. Takáts László"

A "70 éves a budaörsi repülőtér" című kiadvány alapítványi támogatásként vásárolható meg a
Goldtimer Irodában (előre egyeztetett időpontban) 2.000 Ft-os áron.

Cím: 1112 Budapest, Kőérberki út 36/A.
E-mail: info@goldtimer.hu

.

10 éve repül a Li-2-es! (DVD)

Az 50 perces dokumentumfilm bemutatja a szovjet Liszunov Li-2-es repülőgép születésének történetét egészen a kezdetektől, azaz az amerikai DC-3-as (C-47-es) létrejöttétől. Ezenkívül elbeszéli a típus magyarországi történetét, a hazai polgári repülés újjászületését a II. világháborút követően.

Bemutatja a HA-LIX lajstromjelű Li-2-es helyreállításának folyamatát a nagyjavítástól kezdve egészen az újjászületésig, azaz a második szűzfelszállásáig számos érdekes történeten és eseményen keresztül.

A dokumentumfilmben páratlan légi felvételek láthatók a repülőgépről, illetve számos olyan eredeti archív felvétel is, amely a "hős időkben" mutatja be a Li-2-eseket Magyarországon.

A DVD megvásárolható:
1.990 Ft-os áron a Goldtimer Irodában (előre egyeztetett időpontban)
Cím: 1112 Budapest, Kőérberki út 36/A.
E-mail: info@goldtimer.hu

.

.

 
         
 
Minden jog fenntartva! © 2006-2019 Budaörsi Repülőtér
Az oldalt készítette: DesignAir